Testbericht NL-Alert: De kracht van NL-Alert (2024)

Een indringend geluidssignaal, vrij onaangenaam voor het oor. Hoor je dat op maandag 3 juni om 12 uur uit je telefoon komen, dan krijg je het NL-Alert-testbericht binnen. Wie verstuurt zo’n bericht eigenlijk? Hoe vaak? En is dat nou wel nodig?

Vergroot afbeelding

Twee keer per jaar, in juni en december, ontvangen alle Nederlanders met een smartphone een testbericht van NL-Alert. De overheid test daarmee het bereik onder inwoners, om bij een ramp of crisissituatie zo veel mogelijk mensen snel te kunnen waarschuwen en te vertellen wat ze het beste kunnen doen. De minister van JenV beslist wanneer er een landelijk NL-Alert uitgaat. De NCTV is verantwoordelijk voor de uitvoering van dat proces.

Wij drukken op ‘versturen’

Lieke Voortwist en Wesley Blom werken bij de frontoffice van het Nationaal Crisiscentrum, onderdeel van de NCTV. Ze hebben beiden het dossier NL-Alert in hun takenpakket. Dat betekent dat zij ‘achter de knoppen’ zitten als er een verzoek binnenkomt voor een landelijk NL-Alert. Wesley: “Maandag 3 juni gaat het om een testbericht. Maar als er echt een noodsituatie is, komt er bij ons een verzoek binnen van bijvoorbeeld de hoofdofficier van dienst van de politie. Wij zetten een beslisboom in gang om te bepalen of er inderdaad een NL-Alert uit moet. Zo ja, dan stelt een communicatieadviseur een tekstvoorstel op. De goedgekeurde tekst zetten we in het systeem, dat vraagt of je het bericht écht wilt versturen. Drukken wij op oké, dan krijgt bijna heel Nederland meteen een NL-Alert binnen. Bij de laatste test bereikten we 92% van de Nederlanders.”

Direct impact

“NL-Alert 18-02-2022 17:12: Extreme weersomstandigheden in grote delen van Nederland. Blijf binnen. Bel alleen 112 bij levensgevaarlijke situaties. Het noodnummer is overbelast. Nadere informatie en updates op politie.nl.” Dit bericht stuurden Wesley en Lieke het land in op vrijdag 18 februari 2022 om 17.12 uur. Lieke: “Vlak daarvoor kregen we een verzoek binnen voor een NL-Alert in verband met storm Eunice. Die liet vrachtwagens van de weg af vliegen, en het noodnummer 112 was niet meer bereikbaar wegens overbelasting. We verstuurden zo snel mogelijk het bericht. Nog geen 10 minuten later was 112 weer goed bereikbaar. Dat is mooi aan dit werk: het heeft direct impact, en daar red je in zo’n geval levens mee. Je moet NL-Alert natuurlijk wel alléén gebruiken als het écht om een noodsituatie gaat. En dan ook de juiste informatie verschaffen. Anders brengt je bericht juist méér chaos teweeg!”

Voorloper

Inmiddels bestaat NL-Alert meer dan 11 jaar. Het is in die tijd, regionaal en landelijk bij elkaar opgeteld, zo’n 1250 keer ingezet in noodsituaties, zoals een grote brand, terroristische aanslag of onverwacht noodweer. Janneke Nijdam werkt als coördinerend beleidsmedewerker bij de afdeling Meldkamers, Crisiscommunicatie en Alerteren van JenV. Janneke: “NL-Alert is het primaire alerteringsmiddel voor Nederland. Het is echt van deze tijd omdat het via de mobiele telefoon werkt. Een groot voordeel is dat je er niet alleen alarm mee slaat, maar óók duidelijke handelingsperspectieven kunt meegeven, en vindplaatsen voor meer informatie. Met het bereik van 92% bij het vorige testbericht zijn we dus zeker blij. We zijn als Nederland een voorloper met deze manier van alerteren richting de bevolking. Landen als Noorwegen en Denemarken kijken naar ons als voorbeeld, al kijken we ook naar hen als het gaat om nieuwe ontwikkelingen.”

“Toch kunnen we NL-Alert altijd nog verbeteren en het bereik verder vergroten. Via publiekscampagnes bijvoorbeeld, ook richting specifieke doelgroepen zoals ouderen en jongeren. En onlangs hebben we de NL-Alert-app gelanceerd, voor mensen met een communicatieve beperking en voor mensen die bij de grens wonen en niet altijd een NL-Alert ontvangen. Bij de doorontwikkeling van NL-Alert en de app betrekken we bewust de gebruikers.

Voor de toekomst werken we aan het nog preciezer versturen van regionale NL-Alerts via geofencing. En aan meertaligheid en nog meer inclusiviteit voor mensen met een beperking. Een uniforme en gestandaardiseerde werkwijze is heel belangrijk, omdat het alarmeren snel moet gaan. Zeker als je kijkt naar de dreigingen van deze tijd, zoals extreem weer of dreigende conflicten. Een goed NL-Alert blijft dus steeds in ontwikkeling. En regelmatig testen hoort daarbij.”

Check de NL-Alert-tijdlijn

Wist je dat er een website met een tijdlijn is waarop je veel inzetten van NL Alert en andere (achtergrond)informatie kunt vinden?

3 juni testbericht

Ook op de werkvloer merken ze dat NL-Alert steeds verder wordt verbeterd. Wesley en Lieke trainen hun collega’s, verbeteren werkprocessen en beslisbomen en sluiten binnenkort weer aan bij een NL-Alert Gebruikersraad. En ook zij evalueren regelmatig hun werk. Lieke: “Er gaan veel vaker regionale dan landelijke NL-Alerts uit. De veiligheidsregio’s hebben er dus veel meer ervaring mee dan wij, en we leren graag van hen.”

Maandag 3 juni om 12 uur is dus het volgende testbericht. Lieke: “Dit keer verstuurt de meldmaker van de Landelijke Meldkamer Samenwerking (LMS) het bericht en zitten wij klaar als back-up-team. In december is het weer andersom. Zo kunnen we altijd het testbericht versturen, wat er ook gebeurt. Misschien vind je het gepiep op je telefoon irritant, maar laat je meldingen vooral aan. Dan ontvang je namelijk ook een NL-Alert als er wel echt een noodsituatie is bij jou in de buurt.” Ook op de afdeling van Janneke is 3 juni toch wel een speciale dag: “We laten in onze afdelingsapp weten of het testbericht is binnengekomen bij iedereen. Ik ben vooral heel benieuwd wat het bereik dit keer zal zijn. En na afloop komt het belangrijkste: hier weer van leren en met die kennis NL-Alert verder verbeteren.”

Zie ook

www.nl-alert.nl

Testbericht NL-Alert: De kracht van NL-Alert (2024)

FAQs

Testbericht NL-Alert: De kracht van NL-Alert? ›

Twee keer per jaar, in juni en december, ontvangen alle Nederlanders met een smartphone een testbericht van NL-Alert. De overheid test daarmee het bereik onder inwoners, om bij een ramp of crisissituatie zo veel mogelijk mensen snel te kunnen waarschuwen en te vertellen wat ze het beste kunnen doen.

Waarom niet iedereen NL-Alert? ›

De NL-Alert app maakt gebruik van mobiel internet of Wi-Fi. Als het netwerk overbelast is, kan het daarom zijn dat je geen NL-Alert via de app ontvangt. Als je mobiele telefoon verbonden is met een zendmast die het NL-Alert uitzendt, ontvang je wél het gewone NL-Alert.

Wat staat er in een NL-Alert testbericht? ›

U ontvangt een NL-Alert bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties. In ieder NL-Alert bericht staat wat er aan de hand is, wat u moet doen en waar u informatie en updates kunt vinden. Alle telefoons zijn automatisch ingesteld voor het ontvangen van NL-Alert.

Is NL-Alert verplicht? ›

Iedereen in Nederland moet altijd een NL-Alert kunnen ontvangen. De NL-Alert app helpt hierbij. De app is speciaal ontwikkeld voor mensen die aan de grens wonen en daardoor niet altijd NL-Alerts ontvangen. Ook mensen die slechthorend of slechtziend zijn kunnen de app gebruiken.

Welke app voor NL-Alert instellen? ›

Iedereen in Nederland moet altijd een NL-Alert kunnen ontvangen en NL-Alert moet voor iedereen duidelijk zijn. De NL-Alert app helpt hierbij. De app is speciaal ontwikkeld voor mensen die aan de grens wonen en daardoor niet altijd NL-Alerts ontvangen en voor wie een NL-Alert niet altijd duidelijk is.

Kan ik NL-Alert uitschakelen? ›

Open de app 'Instellingen'; Typ nu 'noodwaarschuwing' in het zoekveld; Het menu voor de instellingen van noodwaarschuwingen komt nu naar boven; Controleer in dit menu of het schuifje achter NL-Alert actief is.

Waarom is het luchtalarm niet afgegaan 2024? ›

Dat komt omdat het een feestdag is. Het luchtalarm wordt nooit getest op nationale en religieuze feest- en herdenkingsdagen. De rest van 2024 is het alarm gewoon te horen, want het komt dit jaar maar twee keer voor dat het verstomd blijft: 1 januari en dus vandaag, tweede paasdag.

Hoe werkt NL-Alert technisch? ›

NL-Alert werkt op basis van cell broadcast. Dit is een techniek om tekstberichten uit te zenden naar mobiele telefoons via de zendmasten van alle providers. De werking hiervan is vergelijkbaar met een radiosignaal. Je ontvangt hierdoor NL-Alert óók als het netwerk overbelast is.

Wie is verantwoordelijk voor NL-Alert? ›

De overheid test daarmee het bereik onder inwoners, om bij een ramp of crisissituatie zo veel mogelijk mensen snel te kunnen waarschuwen en te vertellen wat ze het beste kunnen doen. De minister van JenV beslist wanneer er een landelijk NL-Alert uitgaat. De NCTV is verantwoordelijk voor de uitvoering van dat proces.

Hoe weet NL-Alert waar je bent? ›

Een NL-Alert wordt uitgezonden via zendmasten van de providers van mobiele telefonie. De zendmasten zenden soms ook uit naar een gebied waar het NL-Alert niet voor bedoeld is. Heb je een NL-Alert hebt ontvangen, kijk dan dus altijd op de site van jouw veiligheidsregio waar het NL-Alert naar verwijst.

Hoe lang duurt een NL-Alert? ›

Je hoeft dan niets te doen. Het geluid van de test duurt 1 minuut en 26 seconden. Wanneer de sirenes langer en meerdere keren achter elkaar loeien, is er sprake van alarm.

Waarom heb ik geen Amber Alert ontvangen? ›

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je het NL-Alert niet hebt ontvangen. Je gebruikte de vliegtuigmodus op je telefoon of je toestel stond uit. Je had tijdelijk geen bereik. Je telefoon was verbonden met een zendmast buiten het getroffen gebied die het NL-Alert niet uitzond.

Hoe zet je NL-Alert aan op Samsung? ›

NL-Alert instellen (Android)
  1. Tik op Instellingen.
  2. Tik bovenaan op het pictogram van het vergrootglas.
  3. Typ in het zoekvak 'Noodwaarschuwingen'.
  4. Tik op Draadloze noodwaarschuwingen.
  5. Tik onderaan op Draadloze noodwaarschuwingen.
  6. Controleer of het schuifje naast 'NL-Alert' aan staat. ...
  7. Sluit de instellingen.

Waarom krijg ik geen NL-Alert op iPhone? ›

Om te controleren of NL Alert goed is ingesteld op je Apple iPhone doe je het volgende: Ga naar 'instellingen'; klik op 'berichtgeving'; controleer of de optie 'noodmeldingen' is ingeschakeld.

Waarom krijg ik geen be alert? ›

In sommige gevallen zal BE-Alert niet ingezet worden: Wanneer BE-Alert niet het beste kanaal is omwille van het tijdstip (nacht) of de plaats (bv. industriezone waar geen mensen wonen). Wanneer de noodsituatie geen alarmering vereist.

Hoe installeer ik be alert? ›

Je vindt de app terug in de Play Store (Android) en in de App Store (Apple) via de zoekterm “app 112 BE”. Om je vervolgens ook te registreren in de app moet je een aantal korte vragen beantwoorden. Opgelet: de app 112 BE werkt enkel in België.

Waarom krijg ik geen NL-Alert op mijn iPhone? ›

Om NL-Alert in te stellen op je iPhone, neem je de onderstaande stappen: Ga naar Instellingen > Berichtgeving. Blader helemaal omlaag. Achter Noodmeldingen zet je de schakelaar op groen.

Wie bepaalt NL-Alert? ›

De overheid test daarmee het bereik onder inwoners, om bij een ramp of crisissituatie zo veel mogelijk mensen snel te kunnen waarschuwen en te vertellen wat ze het beste kunnen doen. De minister van JenV beslist wanneer er een landelijk NL-Alert uitgaat. De NCTV is verantwoordelijk voor de uitvoering van dat proces.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tish Haag

Last Updated:

Views: 6678

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tish Haag

Birthday: 1999-11-18

Address: 30256 Tara Expressway, Kutchburgh, VT 92892-0078

Phone: +4215847628708

Job: Internal Consulting Engineer

Hobby: Roller skating, Roller skating, Kayaking, Flying, Graffiti, Ghost hunting, scrapbook

Introduction: My name is Tish Haag, I am a excited, delightful, curious, beautiful, agreeable, enchanting, fancy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.