#MediciBuni – Dr. Nicoleta Dumitru, MedLife: „Întrucât cancerul de piele nu doare, pacienții se prezintă la medic târziu și, de multe ori, opțiunile de tratament sunt limitate” (2024)

Melanomul este un cancer al pielii care poate fivindecat 100% dacă este depistat la timp. Doar 20-30%dintre melanoame se găsesc în alunițe existente, restul de70-80% apărând pe pielea cu aspect normal.

#MediciBuni – Dr. Nicoleta Dumitru, MedLife: „Întrucât cancerul de piele nu doare, pacienții se prezintă la medic târziu și, de multe ori, opțiunile de tratament sunt limitate” (1)

Întrucât cancerul de piele nudoare, pacienții se prezintă la medic doar în momentul în care acesta estefoarte crescut în dimensiuni, sângerează sau supurează”, susține dr.Nicoleta Dumitru (Neagu), medic specialistdermatovenerologie și dermatoestetică în cadrul HypercliniciiMedLife Târgu Mureș.

Cancerele de piele sunt cea mai frecventăformă de cancer a omului. Mai multe persoane sunt diagnosticate cu cancer depiele în fiecare an în SUA decât cu toate celelalte tipuri de cancer la un loc.Totodată, peste 9.500 depersoane sunt diagnosticate cu cancer de piele zilnicîn SUA și mai mult de două persoane mor din cauza bolii în fiecare oră. Și înRomânia numărul cazurilor de cancer de piele a crescut în ultimii ani. Mediciibuni sunt la curent cu statisticile și tehnologia,fiind pregătiți să diagnosticheze precoce aceste tipuri de cancer pentru a leoferi o șansă în plus la viață acestor pacienți.

„ÎnRomânia, din păcate, cancerele de piele sunt sub-diagnosticate, iar celeîntâlnite în practica medicală sunt de cele mai multe ori depistate în stadiiavansate”, mărturisește dr. Nicoleta Dumitru, care aales medicina în speranța că va putea ajuta cât mai mulți sem*ni. „Dintotdeaunaam fost fascinată de oameni și mi-a plăcut să îi ascult, să vorbesc cu ei și,mai ales, să le dau sfaturi. Mă motivează faptul că, prin munca mea, potcontribui la îmbunătățirea calității vieții pacienților”, afirmă dr.Nicoleta Dumitru.

Cuajutorul dermatoscopului pot fi diferențiate tumorile cutanate benigne de celemaligne

Dr. Nicoleta Dumitru a absolvitUniversitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, a finalizat două studiide masterat în domeniul cercetării și al managementului medical, s-aperfecționat în străinătate, iar în prezent este studentă la doctorat înmedicină, cu 18 publicații în reviste de specialitate (fiind și editor pedermoscopedia.org), dintre care 13 indexate WOS.

„Nu amștiut că voi alege dermatologia decât în anul VI de facultate. Până atunci amfost atrasă de mai multe specialități medicale, pe măsură ce le-am parcurs șiam întâlnit patologiile specifice fiecăreia. Dermatologia, însă, s-a remarcatprin complexitatea cazurilor. Cel mai mult am fost impresionată de faptul căaceeași patologie poate arăta diferit de la un pacient la altul, făcând,astfel, recunoașterea ei și mai dificilă. Mi-a plăcut provocarea medicală pecare o aduce dermatologia, precum și posibilitatea de a face proceduri estetice”,povesteștedr. Nicoleta Dumitru, care a efectuatdouă stagii depregătire în străinătate, unul în Salonic și altul în Roma.

În Grecia a fost un stagiu depregătire de excepție, după cum mărturisește medicul. „Am învățat de la unuldintre cei mai buni medici dermatoscopiști pe scară mondială. Mai exact, timpde două luni, am lucrat într-un centru de dermato-oncologie și cercetaremedicală, unde am învățat să diferențiez, cu ajutorul dermatoscopului, tumorilecutanate benigne de cele maligne. Și, mai important, am învățat să recunoscformele cele mai incipiente și mai rare de melanom. Toate aceste cunoștințe leaplic în practica medicală de zi cu zi și mai ales în această perioada, cândcontribui, alături de alți colegi dermatologi din țară, la campania gratuită dedepistare a cancerului de piele. În Italia, de asem*nea, am avut privilegiul dea lucra cu oameni de excepție, am văzut foarte multe patologii dermatologice șim-am implicat în cercetarea medicală.”

Dermatoscopiaeste o metodă de diagnostic non-invazivă utilizată de medici pentru a examinaleziunile pielii cu ajutorul unui dispozitiv special numit dermatoscop, caremărește și luminează structurile cutanate pentru a permite o evaluare maidetaliată. Cunoscută și sub numele de microscopie cutanată de suprafață, metodaare drept scop detectarea timpurie acanceruluide piele, dar poate fi folosită și pentru diagnosticulaltor afecțiuni cutanate.

Dermatoscopul permite o mărire de pânăla 10 ori a suprafeței pielii, astfel că medicul dermatolog poate observa leziunicutanate, inclusiv alunițe, lentigo, melanom și alte forme de cancer de piele: „Stagiuldin Grecia m-a determinat să conștientizez cât de important este diagnosticulprecoce al cancerului de piele, prevenția și tratamentul individualizat alacestuia. În ultima perioadă am întâlnit melanoame la persoane din ce în ce maitinere, însă descoperite în stadii incipiente și excizate la timp, nepunând,astfel, în pericol viața pacientului”, precizează dr. Nicoleta Dumitru.

Numărulcazurilor de melanom va crește cu 50%

Prevalența melanomului în rândulpopulației generale variază în funcție de regiunea geografică, însă în ultimii30 de ani a fost în continuă creștere. Incidența anuală a melanomului este depeste 100.000 cazuri noi diagnosticate la nivel european. La nivel mondial,doar în anul 2022, s-au raportat aproximativ 330.000 de noi cazuri de melanom,potrivit Fundației Cancerului de Piele. Un studiu recent realizat de oamenii deștiință de la AgențiaInternațională pentru Cercetare a Cancerului (IARC) atrageatenția că numărul cazurilor noi de melanom cutanat va crește cu peste 50% pânăîn 2040.

În 2020, aproximativ 325.000 de cazurinoi de melanom au fost diagnosticate în întreaga lume și 57.000 de persoane aumurit din cauza bolii. Chiar de curând, dr. Nicoleta Dumitru a avut mai multecazuri de cancer de piele pe care le-a diagnosticat în clinică.

„Unuldintre ele a fost cel al unei tinere de 22 ani, pe care am diagnosticat-oîntâmplător, când am oferit consultații gratuite de dermatoscopie întreguluipersonal al clinicii. Avea un nev pigmentar (o aluniță) vechi, de aproximativ12 ani, care în timp s-a modificat. În urma examinării dermatoscopice, amrecomandat excizia acesteia, iar examenul histopatologic a confirmatdiagnosticul de melanom incipient. Bineînțeles, au urmat investigațiileoncologice ulterioare care au infirmat extensia melanomului la distanță. Cuacest caz vreau să subliniez importanța depistării precoce a melanomului șifaptul că diagnosticul de melanom nu trebuie să fie unul fatal. Un alt caz demelanom pe care l-am depistat în urmă cu câteva luni a fost cel al unui pacientvârstnic, care a venit pentru că avea pe spate un nev pigmentar care a ulceratși s-a trezit cu pijamaua pătată. Din păcate, acest caz era deja foarteavansat, pacientul necesitând chimioterapie”, afirmămedicul.

Cancerele de piele se pot vindeca, daracest lucru depinde de tipul de cancer și de gravitatea acestuia. Carcinoamelebazocelulare au prognosticul cel mai bun, în majoritatea cazurilor exciziachirurgicală fiind suficientă. În cazul melanomului și al carcinoamelorspinocelulare, însă, prognosticul depinde de stadiul în care sunt depistate. „Cucât le depistăm mai repede, cu atât este mai bine. Important este ca acestea sănu invadeze pielea în compartimentul dermal, unde sunt vasele de sânge, deacolo putând p*rni metastaze la distanță. Majoritatea cazurilor de cancer depiele pe care le-am depistat personal au fost incipiente și s-au vindecat,fiind excizate în totalitate și suficient de superficiale încât să nu invadezevasele de sânge”, reiterează dermatologul.

„Pentruorice problemă există soluții, trebuie doar să le găsim împreună”

Una dintre provocările cu care seconfruntă dermatologii din România este aceea de a distruge miturilepacienților, care adesea îi împiedică să ia cele mai bune decizii cu privire lasănătatea lor. „În prezent, ne luptăm cu mentalitatea de tipul «Dacă estecancer și l-am excizat, nu am făcut rău?» a pacienților de obicei vârstnici,care, în fața unui diagnostic de cancer de piele, nu pot fi convinși să îlexcizeze. Din păcate, de multe ori, chiar și rudele mai tinere ale acestora seîmpotrivesc exciziei chirurgicale. Totuși, de fiecare dată când am un astfel depacient, îi ascult temerile, îi răspund la întrebări și încerc să îi explic peînțelesul lui procedura de excizie și riscul la care se supune dacă refuză tratamentul”,menționează dr. Nicoleta Dumitru.

Însă un medic bun își face timp săasculte cu atenție pacienții, să le înlăture fricile și să le explice peînțelesul acestora cu ce afecțiune se confruntă și ce tratament au de aplicatacasă. „Mulți pacienți mi-au spus că, în cadrul altor consultații despecialitate, nu înțeleseseră ce aveau de făcut și de aceea aplicaserătratamentul greșit sau incomplet acasă, fără niciun rezultat. Pentru oriceproblemă există soluții, trebuie doar să le găsim împreună”, susținemedicul care crede că este deosebit de important ca pacientul să plece dincabinet lămurit în privința diagnosticului și a tratamentului pe care îl are deaplicat la domiciliu.

---

Acestarticol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicaleprivate din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirațiepentru o viață sănătoasă și echilibrată.

Sănătateareprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericireaoamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele maiînalte standarde.

Indiferentde specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză estecompletată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și oinfrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toateserviciile pe www.medlife.ro.

ADH

Citește mai multe despre: medictratamentpacienti

#MediciBuni – Dr. Nicoleta Dumitru, MedLife: „Întrucât cancerul de piele nu doare, pacienții se prezintă la medic târziu și, de multe ori, opțiunile de tratament sunt limitate” (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Msgr. Benton Quitzon

Last Updated:

Views: 6246

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Msgr. Benton Quitzon

Birthday: 2001-08-13

Address: 96487 Kris Cliff, Teresiafurt, WI 95201

Phone: +9418513585781

Job: Senior Designer

Hobby: Calligraphy, Rowing, Vacation, Geocaching, Web surfing, Electronics, Electronics

Introduction: My name is Msgr. Benton Quitzon, I am a comfortable, charming, thankful, happy, adventurous, handsome, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.